BLOG

BUDITE UVEK U TOKU SA NAJNOVIJIM DEŠAVANJIMA NA TEHNOLOŠKOJ I INTERNET SCENI

PROGRAMERI NAJLAKŠE DO POSLA

Programeri najlakše do posla
autor teksta Radovan Baštić , 17. oktobar 2019 | Zaposlenje

Prema rezultatima najnovijeg istraživanja, 90% programera nastavi da se usavršava tokom cele svoje karijere učeći samostalno.

IT sektor je trenutno najrazvijeni sektor u Srbiji. Dinamična priroda posla, velika brzina napretka tehnologije uslovili su da veliki broj početnika u kratkom vremenskom periodu uspevaju da stiču praktična znanja koja su odmah primenljiva i lako dolaze do posla. Najčešći izvor znanja je svakako internet, ali najveću popularnost u poslednjem periodu ima tzv. neformalno obrazovanje putem online kurseva. Zašto je obrazovanje putem kurseva toliko popularno. Jednostavno, ovakav vid obrazovanja najbrže dovodi do posla.

Većina programera nema problema sa pronalaženjem radnog mesta. Istraživanja pokazuju da:

  • 58% programera ne traži novo radno mesto, ali je spremno da sasluša nove poslovne ponude
  • 27% programera uopšte nije zainteresovano za nove poslovne ponude

Ovi podaci govore da su programeri izuzetno zadovoljni svojim radnim mestima, i da nemaju neku preveliku potrebu za potragu za novim. To im omogućava trenutno velika ponuda poslova na tržištu i nedostatak kvalifikovane radne snage. Tako se dolazi u situaciju da programeri ne traže posao već da poslodavci traže njih. Pri tom, poslodavci nude brojne beneficije poput izuzetno visokih zarada, fleksibilno radno vreme, plaćene troškove usavršavanja, plaćenu teretanu itd.

Srbija se prema kvalitetu programera ubraja medju pet najboljih u svetu, a u oblasti kreiranja video igara i razvoja proizvoda zasnovanih na blockchain tehnologiji Beograd i Novi Sad su u top 10 startap ekosistema na svetu. Ovako visoko rangiranje obavezuje da se još više ulaže u IT scenu naše zemlje i da država u tome vidi veliki pontecijal, naročito kod nadolažećiš generacija.